Vanligt att skippa lunchen när stressen slår till
En färsk undersökning från fackförbundet Unionen visar att många tjänstemän i dag väljer att skippa lunchen på jobbet för att hinna med sina arbetsuppgifter. Kvinnorna märker ut sig - var fjärde tillfrågad uppger att de hoppar lunchen en eller flera gånger i veckan på grund av för hög arbetsbelastning. Än värre ser det ut bland tjänstemän i chefsbefattning. Där uppger var tredje chef att de en eller flera gånger i veckan arbetar i stället för att äta lunch.
I och med att lunchrasten försvinner - försvinner inte bara tillfället att få i sig mat och energi - det betyder också att chansen till den viktiga pausen och återhämtningen försvinner.
– För att orka med en hektisk arbetsdag är det viktigt att ta en rast. Att äta lunch med kollegorna är inte bara trevligt, det är också något som du som jobbar har rätt till. Är du chef behöver du även tänka på vilka signaler du skickar till dina medarbetare. Om chefen jobbar i stället för att ta en lunchrast kommer medarbetarna tro att även de förväntas jobba på lunchen, konstaterar Marina Åman, 2:e vice ordförande Unionen, i ett pressmeddelande.
Tyder på osund arbetsmiljö
Näringsfysiologen, bloggaren och författaren David Ek, som ofta är ute och coachar företag inom arbetsmiljö och arbetskultur, håller med.
- Lunchen är en viktig måltid av flera anledningar och det handlar mycket om arbetsmiljön. Att hoppa över lunchen eller att passa på att arbeta medan man äter kan vara en tydlig indikation på en osund arbetsbelastning, säger han.
Ladda gärna ner vår rapport "Den effektiva pausen" här!
Han menar också att det kan handla om en kulturell aspekt ute på arbetsplatser, där anställda förväntas att inte ta pauser och där exempelvis att hoppa över lunchen underförstått belönas och ses som ett tecken på driv och arbetsflit.
- Allt detta bidrar såväl kortsiktigt som långsiktigt inte bara till försämrad prestationsförmåga och produktivitet. Det leder också till ökad risk för negativa hälsokonsekvenser av arbetsrelaterad överbelastning och bristande återhämtning, vilket i sin tur ökar risken för trötthet och utmattning.
Vad händer i kroppen?
Rent näringsfysiologiskt är också lunchen ofta ett viktigt mål. Äter du frukost kl 7 på morgonen och lunch vid 12 så har det hunnit gå fem timmar och det innebär att frukosten sedan länge lämnat matsmältningssystemet och nått ut i kroppen, menar David Ek.
- Vi kan visserligen använda våra lagrade energidepåer för att förse hjärnan och andra organ med energi under betydligt längre tid än så. Men normalt stiger också våra aptithormoner till ganska höga nivåer lagom till lunchtid och ganska mycket av vår uppmärksamhet styrs bort från arbetet ju mer kroppen börjar signalera en önskan om att äta. Att ta till vara på lunchrasten, och ge sig själv återhämtning och samtidigt ge kroppen näring och mättnad, ger därför förutsättning för högre nivåer av koncentration och prestation under resten av dagen, säger han.
Källa: Unionens Stressundersökning genomfördes av Novus i december/januari 2018/19. Totalt har 2 483 personer svarat på undersökningen.
***
Vill du veta mer om hur viktigt det är för oss att pausa under våra arbetsdagar? I vår rapport har vi samlat spännande forskning kring pausens betydelse. Du laddar ner materialet gratis här!