8 min läsning
Stor kaffeguide! Inför sommarens utlandssemester
Må bra på jobbet

Stor kaffeguide! Inför sommarens utlandssemester

Är du en inbiten kaffedrickare som ska resa utanför Sveriges gränser i sommar? Se hit! Jag har nämligen satt ihop den ultimata kaffeguiden just för dig. För du har säkert redan upptäckt att det är skillnad på kaffe och kaffe beroende på i vilket land du befinner dig.

Här är mina bästa tips för 7 populära destinationer - som gör semestern lite bättre!

USA

Här finns en utbredd kaffekultur även om många kanske samtidigt förknippar landet med blaskigt "dinerskaffe" och Starbucks. I USAs storstäder vimlar det av coola och bra kaffeställen, det gäller bara att hitta dem. Störst andel specialkaffeställen och mikrorosterier hittar du förmodligen på västkusten, framförallt i Oregon, och i Seattle där både kaffe och hipsterkulturen är utbredd.

Om du beställer en Americano ska du veta att kaffevarianten klurigt nog faktiskt inte kommer från USA, utan från Italien. Namnet härstammar från amerikanska soldater som befann sig i Italien under krigstiden och som tyckte att den italienska Espresson var för stark. Den blandades då ut med varmt vatten och uttrycket Americano föddes. Fenomenet med Caffè latte kommer däremot från USA och har spridits över världen, mycket tack vare Starbucks.

Mitt betyg av den totala kaffeupplevelsen i USA: 3,5/5 om du hittar rätt kaffeställen i det stora landet.

Italien

Italien är Espressons hemland och här finns en stor passion för kaffehantverket. Passa därför på att besöka några av de anrika kaffebarerna i städer såsom Venedig, Rom eller Milano. Eller någon av de cirka 600 kafferosterierna som finns i landet, de flesta är familjeägda och lokalt populära.

Var också medveten om att det är en Espresso du får om du beställer en vanlig kaffe på en av alla kaffebarer. Beställer du däremot en vanlig Latte blir du förmodligen serverad ett glas mjölk.
Espresson i norra Italien är lik den smak vi är vana vid i Sverige, alltså mild och fruktig, men ju längre söderut i Italien du kommer desto mer av vanlig blir den kraftigare robustabönan i kaffeblandningarna som således ger starkare kaffe.

Mitt betyg på den totala kaffeupplevelsen i Italien: 4/5 där passionen för hantverket och råvaran höjer betyget.

Spanien

Här håller tyvärr kaffet i mitt tycke generellt dålig kvalitet. Kanske för att det i Spanien inte finns någon direkt tradition kring kaffe och "fika". Visst finns det specialcaféer i de större städerna - men spanjorerna har inte samma kaffetradition i blodet som till exempel italienarna har.
Tips! Missa inte Espresso Maffia i Girona, ett av dom bättre kaffebarerna i landet.

I Spanien är det även vanligt förekommande att man mörkrostar kaffet och även glaserar kaffebönorna med socker som ett försök att rädda ett i grunden dåligt kaffe. Går du i en spansk matbutik finns det oftast mycket dåligt kaffe i hyllorna, till skillnad från i Sverige där det mesta som säljs håller hög kvalitet. 

Beställer du en Americano här, får du förhoppningsvis en vanlig kaffe.

Mitt betyg på den totala kaffeupplevelsen i Spanien: 2/5.

Asien

I Asien är snabbkaffe det absolut vanligaste, så om du beställer en vanlig kaffe på ett café här så är det mest sannolikt att det är det du får i koppen.

Av alla länder i Asien kvalar Indonesien in som det största kaffelandet, mest främst för att det är världens 4:e största kaffeproducent. Ett av världens dyraste kaffen, Kopi Luwac, kommer även från Indonesien. Generellt dricks här mycket kokkaffe, det vill säga grovt malet kaffe som blandas med hett vatten. Espresso är inte så vanligt.

I asiatiska storstäder såsom Hong Kong, Singapore och Kuala Lumpur växer kaffekulturen sig allt starkare och allt fler specialkaffeställen växer fram.

I Asien hittas även landet där intresset för kaffe växer allra snabbast i världen vad gäller antalet nya kaffeställen och antalet utbildade baristor. Vi talar om Sydkorea som är på väg att bli ett kaffeland av rang!

Kaffelandet Japan märker också ut sig. Hit importeras ofta de mest exklusiva kaffebönorna, vilket gör att du verkligen kan få en kaffeupplevelse utöver det vanliga. 

Mitt betyg på den totala kaffeupplevelsen i Asien: 4/5 där Sydkorea höjer betyget.

Frankrike

I Frankrike finns en utbredd fikakultur och därigenom även en naturligt stark kaffekultur. Fransmännen brygger sitt kaffe mestadels med en bistrokanna, eller även kallat Pressokaffe - vilket är en variant av kokkaffe. Skillnaden mot vårt kokkaffe är att kaffet filtreras med ett stålfilter.

Ute på caféer finns både så kallat Filtercoffee, Espresso och Cappuccino. Lita dock inte på att personalen kan hantera espressomaskinen på bästa sätt.

I Paris och andra storstäder har många specialkaffeställen växt fram och även många lokala mikrorosterier. 

Mitt betyg på den totala kaffeupplevelsen i Frankrike: 3,5/5.

Storbritannien

Storbritannien är känt som ett riktigt tedrickarland, men i huvudstaden London med omnejd ser det annorlunda ut. London är en riktigt bra kaffestad som är perfekt för kaffenörden som vill gå utbildningar, mingla med baristor och besöka lokala kafferosterier. Ett hett tips för att få full koll är att inhandla boken Specialty coffee map - London, som är fullmatad med trendiga kaffeställen.

Ha dock med dig att det vanliga kaffet som serveras på till exempel hotell oftast inte är det roligaste. Sök dig istället till de specialkaffeställen som finns - där får du både gott kaffe och en surdegssmörgås istället för blaskigt kaffe och toast.

Mitt betyg på den totala kaffeupplevelsen i Storbritannien: 4/5, framförallt på grund av den utbredda specialkaffekulturen i London.

Holland

I Holland och kanske framförallt i Amsterdam finns en stark kaffekultur och många är kaffeälskare - precis som i Sverige. Här hittar du ett brett kaffeutbud av generell hög kvalitet. Kanske för att landet har en gedigen kaffehistoria i och med att Holland var en av de första länderna som hade kolonier i Västindien och började importera kaffe.

Specialkaffekulturen är nästan lika utbredd som i London, och ja, här vimlar det såklart av hipsters!

Mitt betyg på den totala kaffeupplevelsen i Holland: 3,5/5.

***

Matte Carlson är Master Barista på Convini. Med sina 20 år i kaffebranschen så har han både erfarenhet och meriter utöver det vanliga. Han besitter en stor expertis och framförallt passion kring allt som rör den svarta drycken. Är du nyfiken på vårt kaffeerbjudande till arbetsplatser? Boka gärna in ett möte med oss så berättar vi mer!

Boka ett digitalt möte med oss

Författare: