7 min läsning
Stolta medarbetare = hållbara medarbetare
Må bra på jobbet

Stolta medarbetare = hållbara medarbetare

Vår gästbloggare Christina Stielli är författare, poddare och dessutom en av Sveriges mest populära föreläsare. Med humor och enorm träffsäkerhet lyfter hon frågor kring den välmående arbetsplatsen - och hur arbetsgivare och medarbetare tillsammans kan skapa den. Ämnen som vi på Convini verkligen brinner för.

Christina gästar vår blogg en gång i månaden och i det här inlägget pratar hon om vikten av att skapa hållbara medarbetare ute på arbetsplatserna.

Jag ägnar många dagar åt att göra det jag tycker är allra roligast och mest givande: möta arbetsplatser med olika slags medarbetare och lyfta frågan om arbetsglädje och det faktum att vi faktiskt vill må bra på jobbet. Och inte minst - att vi vill känna oss hållbara och gå igenom arbetsveckan utan att på fredagen tvingas stupa över tröskeln därhemma.

För att jag, som medarbetare, ska kunna producera och leverera, behöver jag trivas på min arbetsplats. Det vet vi sedan gammalt. Men vet du vad som är viktigast för att trivas? För att bli hållbar?

Att jag finner mitt syfte. Att jag har funnit mina drivkrafter, att jag gör det som känns viktigt på riktigt för mig.

Jag åkte taxi med en man för en tid sedan som sa att han körde taxi för att det inte fanns någonting annat att göra. Det är självklart så att vi ibland kan hamna på arbeten i brist på annat men i längden blir vi inte hållbara. Och vi levererar absolut inte den tjänst som kunden eller klienten förväntar sig att få.

Vi vill känna en stolthet, finna ett syfte och vara en del av ett större mål och vi behöver känna oss bekräftade och uppskattade. Kan en arbetsgivare hitta vägarna till att skapa stolta medarbetare får de också hållbara medarbetare, och chansen är stor att det även snart visar sig på sista raden.

En person som trivs på jobbet har roligare, löser problem lättare och är mer kreativ. En stolt medarbetare klarar motgångar bättre och har mer energi. Och inte minst, så skapar en sådan medarbetare snabbare kontakt med sin omgivning och är mer attraktiv för dem i sin närhet. 

Som ledare är det angeläget att ha ett tillåtande klimat på arbetsplatsen, ett klimat där alla blir sedda och bekräftade - och det gäller alla från lokalvårdaren till styrelsens ordförande.

När vi blir sedda och uppmärksammade ökar vår vilja till samarbete och förtroende. Och en bekräftelse, eller en komplimang, lyfter fokus från det vi upplever som negativt till det som är positivt. Då slappnar musklerna av, i blodet går det igång dopamin, oxytocin och endorfiner som gör att vi orkar mer, blodtrycket sänks och vi ler. 

Om en VD ger en komplimang sprider det sig och bidrar till ett klimat där stolta medarbetare som får komplimangen blir mer benägna att ge en annan kollega en komplimang.

Det finns undersökningar som visar att människor som är glada på jobbet och vänliga mot kollegor och kunder är 12-20 procent mer produktiva. Hövlighet på jobbet visar sig till och med kunna sänka sjukfrånvaron. Forbes skriver också om att hjärnan värderar en komplimang lika högt som vi hade fått en bunt med pengar av någon.  

8 steg mot hållbara medarbetare

1. En värdegrund du kan stå för. Företagets värdegrund måste var tydlig för alla. Ska dina anställda känna stolthet över sina jobb måste de känna att de kan stå för företagets värdegrund.
2. Hitta ditt varför. Vad är det du gör egentligen, och varför? Det räcker inte med att gå till jobbet. Ska du bli stolt över din yrkesroll behöver du känna att du strävar mot att uppfylla en övergripande längtan.
3. Var snäll mot dig själv. Hjärnan är förprogrammerad på att fokusera på misslyckanden och negativa saker. Det är en medfödd reflex som hjälpt människan att utvecklas och överleva. Men vi behöver inte slåss mot sabeltandade tigrar på savannen längre. Fokusera på det du lyckats med istället för dina misslyckanden.
4. Uppmärksamma det som är bra. Fira framgång även i det lilla. Uppmärksamma dig själv och dina kollegor när ni gör någonting bra.
5. Beröm varandra. Ha som målsättning att berömma dina anställda i vardagen. Inte bara när de dragit in en ny miljonkund.
6. Återskapa kafferasterna för gemenskap. Det som ofta ställer till det på en arbetsplats är bristen på kommunikation och dialog. Hälsa alltid på kollegorna och inför (om ni inte redan har det) fikapauserna
7. Planera in återhämtning. Även om du inte känner dig stressad, planera in återhämtning så att du får in rutinen. Fyra till fem tillfällen per dag är att rekommendera:
- Ring en kompis.
- Lyssna på en bra låt och blunda.
- Skratta (titta på ett roligt klipp, skrattet sänker blodtrycket).
- Ställ dig i naturen.
- Gå ett varv runt huset utan din mobil.
8. Börja dagen ”rätt”. Vi har ett utomordentligt bra startläge på våra hjärnor på morgonen. Slösa inte bort det på att börja scrolla i sociala medier. Använd en till två timmar på morgonen åt att reflektera och gå igenom din dag.

För dig som är intresserad av våra drivkrafter och vill läsa lite mer om att svenskarna helst slipper en konflikträdd chef eller att de inte är så förtjusta i gnäll för att vara hållbara på jobbet kan ladda hem den studie jag och YouGov gjorde tidigare i år. Du hittar den här.

//Christina Stielli

***

Precis som Christina Stielli så brinner vi på Convini för den välmående arbetsplatsen där medarbetaren trivs och mår bra. Här är chansen till återhämtning en viktig pusselbit. I vår rapport "Den effektiva pausen" har vi samlat en rad spännande fakta som visar hur viktigt det är att vi får in pauser under våra arbetsdagar. Du laddar ner materialet gratis här!

Läs vår rapport: Den effektiva pausen

Författare: