Så stöttar du som chef dina medarbetare inför semestern
Nedräkningen till semestern har börjat och många av oss står inför en hektisk slutspurt på jobbet.
Som chef har du nu en stor möjlighet att stötta dina medarbetare - dels för att hjälpa dem att minska sin stress och dels för att ge dem bästa tänkbara förutsättningar för en bra sommarledighet och återhämtningsperiod.
Här ger stresscoach Caroline Wiklund sina bästa tips till dig i ledande befattning.
Både maj och juni är för många av oss intensiva månader, både på jobbet och i det privata livet. Helgdagarna avlöser varandra, likaså avslutningar av olika slag och samtidigt ska många projekt och andra arbetsuppgifter avslutas.
Caroline Wiklund menar att du som chef både har ett ansvar och också goda möjligheter att påverka arbetsbelastning och stressnivåer inför sommaravbrottet - allt för att dina medarbetare ska kunna gå på semester med bra känsla i magen.
Här är stresscoachens bästa tips!
1. Stäm av med varje medarbetare. Ta dig gärna tid att ha ett kortare samtal med alla dina medarbetare inför de sista veckorna innan ledigheten. Börja med slutet i siktet. Fråga varje person; hur skulle du vilja ha det när du lämnar jobbet och går på semester, vad ska vara avslutat? Vad kan vänta? Ett sätt att hjälpa och coacha är att sätta upp en målbild. När du vet vad respektive medarbetares målbild är kan du fundera över: vad kan jag påverka och bidra med för att underlätta?
2. Se över era möten i juni. Möten har en tendens att hopa sig inför ledigheter men det finns en rad sätt att effektivisera er möteskultur. Ställ er frågan: Hur angeläget är mötet, vilka behöver vara med och vad är syftet? Kan det eventuellt vänta till hösten?
3. Reflektera kring gruppens mående. Fundera kring tillståndet i gruppen, var befinner ni er inför sommaren? Kanske är ni eller har varit inne i en orolig period på grund av exempelvis en omorganisation. Eller ni kanske rent av är inne i en kreativ period? Utifrån det, vad tror du att din grupp behöver för att gå på sommarledighet med en bra känsla? Ett konkret tips är att göra något kul tillsammans utanför kontoret för att komma bort från det ständiga leveranstänket. Ett annat enkelt och ofta uppskattat vardagsinslag är att till exempel passa på att bjuda på spontanglass en varm sommardag eller ta initiativet till en gemensam picknick på lunchen.
4. Prioritera. Det finns en risk att dina medarbetare kan känna sig mer splittrade när aktiviteterna både på jobbet och privat blir många. Då är det extra viktigt att försöka göra en sak i taget och hålla fokus de veckor som är kvar. I rollen som chef kan du gå in och hjälpa dina medarbetare att prioritera om det behövs. Du kan också vara tydlig med att det är ok att säga nej till aktiviteter som inte hinns med - vi behöver inte vara med på allt.
5. Trappa ner. Det är svårt att maxa i 180 och sedan gå in i semestermood över en natt. Vår hjärna behöver successivt trappa ner, och här kan du som chef föregå med gott exempel. Om du själv upplever en hög stressbelastning, skippar lunch och fikapauser och sitter över på kvällarna ger du dina medarbetare fel signaler. Se dig själv i spegeln - och rannsaka dina egna beteenden. Medarbetarna kanske inte gör som du säger - utan gör som du gör.
6. Frigör tid. De flesta av oss får sannolikt tillfredsställelse av att bocka av punkter på to do:n inför semestern. I rollen som chef har du möjlighet att se till att det finns tid avsatt för detta. Målet kan vara att undvika lösa trådar som kan ligga och störa under ledigheten.
7. Se över er tillgänglighetspolicy. Var tydlig med vad som gäller kring tillgänglighet under ledigheten och påminn om vikten av kvalitativ vila. Sätt er gärna ner tillsammans och gå igenom spelreglerna gemensamt. Även för dem som faktiskt jobbar under semesterperioden kan det vara bra med en tydlig mejlpolicy, kanske är det läge att försöka vara lite mer restriktiva med mejl under sommarperioden överlag?
8. Flytta utomhus. Om vädret tillåter är det en bra idé att uppmuntra arbete utomhus nu när sommaren faktiskt är här. Gör som Facebooks grundare och satsa på promenadmöten eller håll möten ute i parken. En enkel sommarvana kan också vara att ta med lunchlådan eller eftermiddagsfikat ut i solen.
9. Avsätt egen tid för reflektion. Har du en ledande befattning är juni en bra månad för reflektion kring hur våren varit, både för dina medarbetare men även för dig själv. Vad har funkat bra/mindre bra? Hur har din egen stressnivå varit och vad behöver du själv för att kunna ladda batterierna på semestern? Eftersom din eget mående har en påverkan även på dina medarbetare är detta en viktig punkt som inte bör bortprioriteras.
***
Vill du få ännu fler tips på hur du och dina medarbetare kan skapa en välmående arbetsplats? I vår guide "Så blir din paus energigivande" har vi samlat en rad konkreta tips på hur ni kan få in de effektiva och viktiga pauserna under arbetsdagen. Ladda ner materialet gratis här!