5 min läsning
Så kan du skapa en friskare arbetsplats
Må bra på jobbet

Så kan du skapa en friskare arbetsplats

I maj 2017 initierade det kommunala fastighetsbolaget Mimer i Västerås en friskvårdssatsning som visat sig bli väldigt lyckad. Målet: Att få mer välmående medarbetare och minskade sjukskrivningar på arbetsplatsen. I det här blogginlägget delar Wivecka Ljungh och Magdalena Fager Lindgren på Mimers HR-avdelning med sig av bolagets framgångsrecept.

Convini berättade för första gången om Mimers hälsosatsning våren 2019. Ett initiativ som bolaget drog igång efter utmaningar med ökade sjuktal och långtidssjukskrivningar. För att få bukt med detta pratade HR- och kvalitetschefen Wivecka och kollegorna först om att införa en klassisk friskvårdstimme. Det landade dock tillslut i att den bästa lösningen skulle vara pulshöjande träning i utbyte mot semester.wivecka-mimer

Kompetens kopplad till företagsmål

Något som driver Wivecka och kollegorna på Mimer är att se helhetsmässigt på hälsa för att undvika att människor hamnar i sjukskrivning. Nyckeln till ett företags framgång stavas kompetens på flera olika plan.

– Hos oss handlar det om olika typer av kompetenser! Det är viktigt att ha fysisk kompetens och ”kunskapskompetens”, att helt enkelt ha koll på sitt yrke. Dessutom strävar vi alltid efter att våra anställda känner sig motiverade till att göra jobbet, så kallad motivationskompetens, säger Wivecka.

Med hjälp av sitt arbetssätt kan personalen på Mimer se en direkt koppling till både välmående – och plus i bokslutet. Magdalena menar att företag i högre utsträckning borde satsa på hälsobokslut:

– Kanske borde företag rentav presentera ett hälsobokslut varje år, precis som ett vanligt årsbokslut. Men som istället redovisar sjukfrånvaro, investerade kronor i hälsofrämjande insatser per medarbetare, effekter av insatser och så vidare.magdalena-mimer

Inspiration och framtidsfokus

Under 2019 klättrade Mimer upp en placering och utsågs till sjätte bästa arbetsplats av Great Place to Work. Vägen dit har inte varit spikrak. En central del i framgången har varit den starka och uthålliga drivkraften att satsa på medarbetarnas hälsa. Magdalena beskriver exempelvis att målet med hälsosatsningen är att 70 procent av Mimers medarbetare årligen ska använda friskvårdsinsatserna. Idag passerar de målsättningen då drygt 70 procent använder sig av träningsdagboken, vilket är en stadig ökning i jämförelse med tidigare år.

– Vi gör det också för att vi vet att det behövs individanpassade hälsofrämjande insatser för att få friska medarbetare, det räcker inte med friskvårdsbidrag och frukt!

Wivecka nämner Anders Hansens bok ”Hjärnstark” som en stor inspirationskälla till varför hon tog initiativ till friskvårdssatsningen under våren 2017.

– Det är viktigt att nå hjärtat – hjärnan vet redan vad som är nyttigt för oss och vad vi bör göra! säger Wivecka.

Friskvårdssatsningen löper på i minst ett år till som det ser ut i dagsläget. I framtiden vill Wivecka fortsätta att jobba med partnerorganisationer som motverkar sjukfrånvaro, istället för med företagshälsovård som är mer inriktade på rehabåtgärder:

– Att satsa på förebyggande arbete känns självklart, säger Wivecka.

Mimers 3 snabba tips för en friskare arbetsplats

 1. Tänk helhet

För att få nöjda medarbetare och en hälsosam arbetsplats är det viktigt att tänka på helhetsbilden. Genom ekvationen fysisk kompetens, kunskapskompetens och motivationskompetens blir företaget mer framgångsrikt.

2. Utmana normer

Våga prova nya arbetssätt och välj gärna icke-konventionella alternativ. Det gäller att försöka finna den lösning som är bra för just din organisation.

3. Inkludera alla anställda

Att inkludera alla på arbetsplatsen i ett friskvårdsprojekt är a och o, istället för att involvera enstaka grupper. Hälsofrämjande insatser behöver vara individanpassade – vi människor fungerar olika!  

***

Vill du få fler tips på hur du kan skapa en välmående arbetsplats? I vår rapport "Den effektiva pausen" har vi samlat en rad spännande fakta kring hur vår hjärna fungerar och varför det är så viktigt att vi prioriterar paus och återhämtning. Ladda ner materialet gratis här!

Läs vår rapport: Den effektiva pausen

Författare: