7 min läsning
Så får du ut det bästa av semestern - utan att stressa
Må bra på jobbet

Så får du ut det bästa av semestern - utan att stressa

För många av oss är semestern bara några veckor bort och vi längtar. Samtidigt kan semestern skapa stress när förväntningarna blir för höga och kraven för många. Att planera och vara ute i god tid med semesterplaneringen är en bra strategi för att undvika så kallad semesterstress, enligt stressforskaren Dan Hasson.

dan_hasson

I tidningarna kan vi läsa om den så kallade semesterstressen som smyger sig på när semestern börjar närma sig. Stressforskaren Dan Hasson blir ofta intervjuad i ämnet och han har flera konkreta tips på hur vi kan undvika den här typen av stress.

- Konsten att hantera semestern handlar ganska mycket om självklarheter. Men när någon är stressad är det inte alltid så lätt att fokusera på dessa självklarheter och ta rationella beslut, menar han.

Ladda ner vår guide - Så blir din paus energigivande - gratis

Bra planering är nyckeln till en lyckad semester

Många av hans tips inför semestern bygger på bra planering - att alla inblandade faktiskt sätter sig ner och diskuterar vad alla vill få ut av den kommande ledigheten. Vill den ena parten fara land och rike runt medan den andra bara vill vara hemma och läsa böcker i solstolen så är det bra att föra en dialog om det och försöka komma fram till en kompromiss så att alla blir nöjda.

- Om familjens viljor drar åt olika håll och det är svårt att enas är det helt okej att dela upp semestern i en gemensam del och en del där alla kan göra det de själva mest önskar. Det kan ibland vara den mest pragmatiska och rogivande lösningen, säger Dan Hasson.

Ett bra tips är också att försöka att inte jämföra sig med alla andra.

- Bara för att dina vänner verkar göra allt, så betyder det inte att du nödvändigtvis behöver göra det. Utgå från det som skulle få dig och familjen att må bra och det kan lika gärna vara att göra ingenting under en del av eller hela semestern, säger Dan Hansson.

Läs också: Skippa stressen - Så viktig är semestern för vår återhämtning

Dan Hassons bästa tips – så förbereder du dig inför semestern:

- Planera och förbered dig i god tid. Genom planering ökar kontrollen och möjligheterna att påverka. När känsla av kontroll ökar, minskar stressen. Det kanske inte blir som du planerat, men då kan man vara förberedd på det och kanske ha alternativa strategier.

- Glöm inte att lägga in tid för återhämtning och vila. Om du är utvilad kan du njuta mer av semestern och du stressar inte upp dig lika lätt som när du är trött. 

- Var ute i god tid eller sänk ambitionsnivån och kraven på dig själv. Kanske är det ett alternativ att resa bort?

- Fundera på eventuella problem som kan uppkomma under semestern och hur du kan lösa dem. Synkronisera era tankar så att alla förväntar sig samma sak av semestern.

- Semestern är till för att njutas av, så fråga dig/familjen vad ni kan göra för att alla ska njuta av den maximalt. Fundera på vad en ideal semester innebär för dig/er. Om semestern var precis som ni önskade, hur skulle den då vara? Fundera på vad ni kan göra för att uppnå den.

- Om ni är en familj, prata ihop er och kom gemensamt överens om ambitionsnivån. Passa samtidigt på att fördela arbetsuppgifter och bestäm när de ska vara utförda. På så vis kan alla vara delaktiga och arbetsbelastningen faller inte på en persons axlar.

- Kom överens om att tala vänligt med varandra.


Prata med chefen i första hand

Även på jobbet finns det trix och fix att ta till om stressen kommer smygande. Steg ett är att lyfta problemet med sin chef, som i sin tur kan vidta åtgärder.

- Arbetsgivaren kan till exempel bjuda in till dialog där varje medarbetare får möjlighet att berätta om behov och förväntningar inför semester. I samband med detta samtal kan arbetsgivaren (chefen) resonera om vilka möjligheter som finns och vilka av medarbetarnas förväntningar och behov som kan uppfyllas, säger Dan Hasson.

Du kan också själv tänka på att inte försöka jobba ända in i kaklet inför semestern utan successivt trappa ner sista veckan, om din tjänst tillåter det vill säga. Att till exempel meddela kontoret att; från och med måndag är det svårare att nå mig, är en konkret åtgärd som kan vara till hjälp om du ofta blir störd av telefonsamtal.

Att börja semestern mitt i veckan är ett annat tips som kan förlänga semesterkänslan. Likadant gäller om du väljer att komma tillbaka från semestern mitt i veckan.

- Att komma tillbaka från semestern mitt i veckan kan göra att det blir lättare att gradvis vänja sig vid de nya vardagsrutinerna som förmodligen skiljer sig från semesterns. En annan fördel med att börja mitt i veckan är att det är nära till helgen. Det i sig kan göra det lättare att förlänga semesterkänslan, säger Dan Hasson.

Sammanfattning

Att sänka kraven på semestern och att satsa på bra planering är två konkreta tips att ta till för att undvika den omtalade semesterstressen. Stressforskare Dan Hasson framhåller också vikten av att lägga in tid för den viktiga återhämtningen och vilan när du planerar din ledighet. 

Men även om den sammanhängande ledigheten är ett utmärkt tillfälle för oss att få viktig återhämtning, räcker den inte till för att klara av en hektisk vardag resten av året. Det är minst lika viktigt att under dina arbetsdagar att ta korta, regelbundna pauser för att få återhämtning. Ladda ner vår guide för tips trix som gör din paus energigivande! 

Läs vår guide: Så blir din paus energigivande

Författare: