Rekrytera millennials och generation z - tänk på det här
Varför är det så viktigt att ha en arbetsplats som är attraktiv för våra nya, unga medarbetare som börjar etablera sig på arbetsmarknaden? Och vad är det som krävs av arbetsgivarna för behålla sin yngre personal? I det här blogginlägget tipsar vi om några saker som kan vara bra att tänka på utifrån vad både millennials och generation z tycker är viktigt på arbetet.
Det har länge talats om generation y, de så kallade "millennials", födda mellan tidigt 80-tal till mitten av 90-talet. Men nu är det dags att börja kika på nästa generation, den så kallade generation z. Här handlar det om personer födda från mitten av 90-talet och fram till ungefär 2010. Även om generationen y verkligen är den som på allvar har satt den nya, moderna tekniken på agendan, så ser generation z modern teknik och moderna arbetsplatser mer eller mindre som självklarheter. Vilket i sin tur ställer en hel del krav på arbetsgivaren.
Läs vår guide - Så blir din paus energigivande
De yngre medarbetarna tar redan nu en allt större plats på arbetsmarknaden, år 2020 beräknas cirka 50 procent av arbetskraften vara född mellan 1980 och 2000. Arbetsgivare kommer givetvis kunna anställa många av dessa även om företaget inte andas modernitet. Däremot blir det svårare att slåss om de eftertraktade talangerna när det finns många arbetsgivare som är ute efter dem. Därför är det viktigt att förstå vilka behov den här generationen har och hur du som arbetsgivare kan göra för att möta dem.
Frihet på arbetsplatsen
En av de viktigaste sakerna, kopplat till arbetsplatsen, är frihet. Det handlar om frihet på flera sätt, både i form av att de får förtroende att testa nya idéer, men även i form av att de vill kunna jobba på olika platser, gärna alla tider på dygnet. För att möjliggöra detta krävs moderna verktyg som tillåter flexibelt arbete. Det är även viktigt att chefer vågar lita på sina medarbetare och ger dem utrymme att växa.
Liten skillnad på privatliv och arbete
En annan sak som står högt upp på listan för de båda generationerna är trivsel. Trenden visar att ju längre fram i generationerna vi kommer desto mer benägna är vi att vilja vara oss själva på arbetsplatsen. Vi går inte in i roller när vi kommer innanför dörren på jobbet utan vi är ungefär som vi är hemma. En trivsam arbetsplats kan se ut på många sätt, och innehålla många olika lösningar, för att göra arbetsdagarna mer roliga, bekväma och kreativa.
Balans i livet
Möjligheten att kunna balansera privatliv och arbete är också en viktig faktor för dessa generationer när de söker nytt jobb. Det handlar inte om att de på något vis vill jobba mindre, det handlar mer om att de är måna om att även kunna ägna sig åt sina intressen. Arbetsgivare kan stötta sina medarbetare på olika sätt för att göra det möjligt, inte bara genom fria arbetstider.
Hälsomedvetna
Ungas intresse för hälsa och att leva hälsosamt ökar enligt en undersökning av Ungdomsbarometern. Arbetsgivare som gör det lätt för sina medarbetare att vara hälsosamma kommer att ha det lättare i sin rekrytering. Dessutom kommer de ha en piggare och mer välmående personalstyrka.
***
Arbetsgivare som vill fånga talangerna måste kunna erbjuda frihet och erbjuda en möjlighet för medarbetaren att ha en bra balans mellan jobb och privatliv. De arbetsgivare som dessutom hjälper sina medarbetare till en mer hälsosam livsstil har mycket att vinna eftersom de yngre generationerna ofta är hälsomedvetna och gärna vill leva sundare. Pauser är viktigt för att orka med tuffa arbetsdagar, speciellt i stressiga situationer. Ladda ner vår guide och få en rad smarta tips!