Experternas bästa tips för en stressfri december
Två veckor kvar till jul. Mycket som behöver bli klart på jobbet. Många inplanerade aktiviteter med nära och kära på kvällar och helger. Julklappar som ska inhandlas och annat som ska förberedas inför julhelgen. För många blir stressen påtaglig under den här hektiska perioden, samtidigt som den viktiga pausen, återhämtningen som vi alla behöver för att orka med och fungera, prioriteras bort. Men hur ska vi agera och tänka för att slippa hamna där? Vi bad företagscoachen Anna Bojlert och stressforskaren Dan Hasson att ge sina bästa tips för en stressfri december - både på jobbet och privat.
Anna Bojlert, som driver företaget Beminded, är expert på hur vi kan jobba smartare för att minska stressen och bli mer produktiva på samma gång.
Här ger hon sina bästa tips på hur vi kan lägga upp de sista jobbveckorna inför julledigheten:
1. Gör upp en plan. Avsätt tid nu för att göra en ordentlig veckorevidering och se över tiden som är kvar.
2. Prioritera rätt. Sätt rimliga och realistiska mål för vad du vill ha klart innan ledigheten. Prioritera. Vad bidrar till dina mål? Vad kan du helt enkelt skippa?
3. Gör det möjligt att lyckas. Boka in tid för ”måste”-uppgifterna, helst på morgnarna när du har mycket energi.
4. Trappa ner. Dra ner på tempot de sista dagarna och se till att få tid att revidera inför nästkommande period. Gör det lätt att starta upp det nya året genom att ha förberett de stora dragen. Vad vill du ha mer av och vad vill du ha mindre av? Skriv upp det du skall göra efter ledigheten så du slipper att ha det i huvudet. Det här kan kännas svårt när det är stressigt, men det är A och O för att sen kunna njuta av ledigheten och släppa allt vad jobbet heter.
Ladda ner vår guide "Smidigare arbetsdagar med bättre flyt" gratis här!
5. Kommunicera. Förbered även kunder, klienter och leverantörer på att du ska vara borta. Meddela dem hur länge du har semester, och vem de ska vända sig till när du är borta. De flesta har förståelse för att man är borta, så länge man är tydlig med det. För att få kvalitet på jobbet under nästa år, måste din hjärna få chans att gå ner i varv under julen. Om du ständigt är tillgänglig är det mycket svårare.
6. Glöm inte out of office-meddelandet. Berätta tydligt i vilken utsträckning du svarar på mejl under ledigheten, vem de kan kontakta vid brådskande ärenden, och när du är tillbaka på kontoret. Om du har en jobbtelefon så sätt ett ”julledighetssvar” även på den.
7. Ge dig själv en dag att komma tillbaka i kontroll efter semestern. Låt ditt out-of-office säga att du är tillbaka på jobbet en dag efter att du faktiskt är tillbaka. Boka även av den där första dagen i kalendern redan nu för eget arbete, så att du inte dras in i möten. Det ger dig möjlighet att på första dagen efter semestern hantera det som kommit in och uppdatera din uppgiftslista med mera. På så sätt är du redo att ta dig an det nya utan att drabbas av en ”efter-jul-stress”. Du får tillbaka överblick och kontroll, och ger din hjärna de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb.
God planering viktigt även i privatlivet
Även i privatlivet kan många känna stress när agendan blir överfull i december.
- Konsten att hantera julen handlar ganska mycket om självklarheter. Men när man är stressad är det inte alltid så lätt att fokusera på dessa självklarheter och ta rationella beslut, konstaterar Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare och författare som har doktorerat i stresshantering.
Precis som på jobbet är god planering a och o för att hålla stressnivåerna nere även privat.
Här ger Dan Hasson några tänkvärda tips på vägen:
1. Planera och förbered dig i god tid. "Det är en väldigt bra strategi mot julstressen. Genom bra planering ökar kontrollen och möjligheterna att påverka. När känsla av kontroll ökar, minskar stressen. Skriv i förväg ned vilka julklappar som ska inhandlas. Det kanske tar lite tid men du kan spara ganska mycket tid på det och slipper göra onödiga impulsköp. Dessutom minskar stress när man slipper hetsa runt och trängas med alla andra julklappsshoppare som är ute i sista sekunden".
2. Lägg in tid för återhämtning och vila. "Om man är utvilad kan man njuta mer av julen och man stressar inte upp sig lika lätt som när man är trött."
3. Njut. "Julen är till för att njutas, så fråga dig och familjen vad ni kan göra för att alla ska njuta av den maximalt. Fundera på vad en ideal jul innebär för er. Om julen var precis som ni önskade, hur skulle den då vara? Fundera på vad ni kan göra för att uppnå den. Prata ihop er i familjen och kom gemensamt överens om ambitionsnivån. Passa samtidigt på att fördela arbetsuppgifter och bestäm när de ska vara utförda. På så vis kan alla vara delaktiga och arbetsbelastningen faller inte på en persons axlar. Kom också överens om att tala vänligt med varandra."
Vill du få fler tips hur du kan få bättre flyt under dina arbetsdagar? I vår nya guide har vi samlat tips från personer, med lång erfarenhet i rollen som kontorsansvarig, som berättar om hur de löser sina största utmaningar på jobbet. Guiden laddar du ner gratis via länken nedan.