3 min läsning
Dina medarbetares nyårslöften 2020
Må bra på jobbet

Dina medarbetares nyårslöften 2020

För många innebär ett nytt år en nystart eller att bli inspirerad till att få alla bitar i livspusslet på plats, ofta kopplat till arbete, fritid och välmående. På uppdrag av Blocket har Kantar Sifos gjort en undersökning om yrkesverksamma svenskars jobbrelaterade nyårslöften för 2020.

För flera är december en hektisk månad. Möjligen har man det färskt i minnet när man besvarat frågorna i undersökningen som bland annat visar att var fjärde svensk vill stressa mindre. Förutom att många vill undvika stress vill var femte svensk även ha en bättre balans i vardagen med jobb, fritid, vänner och träning. Stress och balans i vardagen uppges vara extra viktigt särskilt för de tillfrågade kvinnorna:

– Att kvinnor i större utsträckning än män vill prioritera en bättre balans i livet under 2020 är inte förvånande. Kvinnor tar ofta ett större ansvar i hemmet, vilket en rad tidigare undersökningar påvisat. Det är inte för inte som det myntats begrepp som “familjens projektledare”, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Det kan ofta vara svårt att identifiera tidiga tecken på stress. I ett tidigare blogginlägg delar vi med oss av 6 stressignaler som är lätta att missa.

De yngre vill satsa på lönelyft

Ett nyårslöfte som verkligen skiljer sig åt mellan yngre och äldre yrkesverksamma personer gäller löneökning. 18–29-åringar vill satsa på att höja sin lön under 2020 (18 %), jämfört med 50–64-åringar (7 %).

Att bli bättre på att organisera sin tid är också något som prioriteras högt för de yngre arbetstagarna (18 %).

Topp 8 nyårslöften

Vilket eller vilka jobbmässiga nyårslöften skulle du vilja avlägga? (Flervalsfråga)

1) Stressa mindre 25 %

2) Skapa mig en bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning 20 %

3) Planera bättre/bli bättre på att organisera min tid 16 %

4) Gå en eller flera utbildningar 14 %

5) Satsa på en löneökning 12 %

6) Stå upp och jobba oftare 12 %

7) Säga upp mig/söka nytt jobb 12 %

8) Nätverka mera 10 %

***

För att undvika stress och få en bättre balans i vardagen handlar det ofta om att prioritera tid för återhämtning och paus under dina arbetsdagar. I vår rapport har vi samlat en rad spännande forskningsrön om just detta. Ladda ner materialet gratis här!

Läs vår rapport: Den effektiva pausen

Författare: