6 min läsning
Bra stämning på jobbet - 5 konkreta tips
Må bra på jobbet

Bra stämning på jobbet - 5 konkreta tips

Att ha välmående medarbetare är viktigt för alla företag av många anledningar. Dessvärre är dålig stämning ett stort problem på många arbetsplatser, något som i värsta fall kan skapa både konflikter och ohälsa bland medarbetarna. Därför kan vikten av ett trevligt arbetsklimat och bra stämning på jobbet inte understrykas nog. Att känna sig uppskattad av såväl chefen som kollegorna påverkar det kreativa tänkandet, vilket i sin tur ökar produktiviteten i hela organisationen.

Ladda ner vår guide - Så blir din paus energigivande 

Medarbetare som är stolta över sina jobb, sin arbetsgivare och sina prestationer har tre gånger större chans att bli lyckliga i sin arbetssituation jämfört med andra. Detta är extra intressant att tänka på då “företagskultur” är en av de viktigaste faktorerna för jobbsökande millennials. Men hur gör vi enklast för att få till den där stämningen? Och vem är ansvarig?


Här är fem konkreta tips som skapar bra stämning: 

 1. Ha tydliga mål

Långt ifrån alla anställda har koll på företagets mål och värdegrund. Ofta behöver vi förenkla, bryta ner och förtydliga målen för att alla ska känna sig både delaktiga och framgångsrika.  

Värdeord är viktigt - men de blir lätt bara tomma ord om vi inte gör något av dem. Om vi till exempel vill att ”delaktighet” ska genomsyra verksamheten, vad innebär det rent konkret för de anställda? Det ska även vara lätt att förstå vad som förväntas i en arbetsroll, tydligheten kommer att leda till ett större engagemang då vi faktiskt har något att mäta.

2. Visa uppskattning

Överös gärna dina kollegor med beröm. Förr sas det "att om en människa ska utvecklas måste hon berömmas fem gånger efter att ha klandrats en", så en bra grundregel är att alltid försöka väga upp varje kritisk synpunkt med fem positiva saker.

Självklart är beröm från chefen värdefullt. Men även beröm och intresse från kollegor är viktigt. Ge alla anställda möjlighet att bidra med idéer och påverka arbetsmiljöarbetet. De som får styra mer över sina egna arbetsuppgifter trivs bättre, har större förmåga att hantera stress och känner sig mer stolta över sina jobb.

3. Tänk positivt

Om vi fokuserar på framgångar och framsteg snarare än misslyckanden skapar vi en positiv känsla. Även om endast ett av fem projekt blivit framgångsrikt, så ägna tid och kraft åt att analysera det som har lyckats. Medarbetare som känner förtroende för företaget arbetar mer engagerat för att driva utvecklingen framåt.

4. Satsa på gemenskap

Ofta kommer ”trevliga kollegor” högt upp på önskelistan över vad som är viktigt för vår trivsel på jobbet. Att arbeta för att få till en “vi-känsla” är därför värdefullt att eftersträva i ett arbete mot en välmående arbetsplats. Människan är en social varelse och vi behöver relationer för att överleva. Socialisering gör oss gladare och mer avslappnade. Att prata, umgås och skapa nya relationer ger oss energi och livsglädje som gör att vi ser fram emot att gå till jobbet varje dag med ett leende på läpparna. Våga be varandra om råd eller hjälp när du stöter på problem. Det ökar självkänslan hos dina kollegor och chansen ökar att du får samma erkännande och intresse tillbaka.

En annan stor fördel med att umgås och faktiskt prata på jobbet är att vi växer som individer. En god stämning på arbetsplatsen märks så fort du kommer in genom dörren, det uppmärksammas hos besökare och kunder, som därmed upplevs nöjdare.


"If people did not sometimes do silly things, nothing intelligent would ever get done."

Ludwig Wittgenstein

5. Ha roligt!

Glada anställda gör ett bättre jobb, har närmare relationer med sina kollegor och är stoltare över sitt arbete. Vi har alla stött på den där glada kollegan som höjer stämningen bara genom att infinna sig på arbetsplatsen. Dennes roll får aldrig underskattas. Vi måste våga vara lekfulla och skoja till det med kollegorna, kanske till och med med våra kunder. Satsa på att gå ut och äta en extra lyxig lunch en gång i veckan, schemalägg gemensamma aktiviteter för teambuilding eller lagra på dig ett par roliga historier att dra innan möten.

Humor ska aldrig underskattas - det är en mycket bra grund till kreativitet och ett utmärkt vapen mot stress och utbrändhet. Helt enkelt en mycket viktig byggsten för en hälsosam arbetsmiljö.

Sammanfattning

Trivsel och relationer är helt klart något som borde diskuteras oftare på flera avdelningar på en arbetsplats. När vi känner glädje inför att utföra våra arbetsuppgifter händer det väldigt många positiva saker. Vi förbättrar både motivationen, effektiviteten, bemötandet och samarbetet - och människor som känner arbetsglädje kan utföra storverk. Så gå ut i fikarummet och föreslå en gemensam lunch, beröm en kollega, se till att du har koll på vad som förväntas av dig i din roll och kanske viktigast av allt - ha kul när du gör det!

Visste du att den effektiva pausen kan vara vägen till nöjdare medarbetare? Läs mer i vår rapport!  

Läs vår rapport: Den effektiva pausen

 

Författare: