4 min läsning
Älskade kaffepaus - så mycket fikar vi i Sverige
Må bra på jobbet

Älskade kaffepaus - så mycket fikar vi i Sverige

Vi svenskar älskar vår fika, ett koncept som även har blivit allt större internationellt. Fikapausen är så mycket mer än att “ta en kopp kaffe”, som ofta är översättningen från andra språk. Det är en paus, tid för återhämtning och kvalitetstid med kollegor, vänner eller familj, vilket inte riktigt rymmer i att endast ta en kopp kaffe. I det här blogginlägget har vi därför samlat intressanta fakta om vår kära kaffepaus.

Alla är inte helt överens om varifrån själva ordet “fika” kommer från, det finns ett antal olika teorier om hur ordet har kommit till. Enligt Lars-Gunnar Andersson som är språkvetare kommer ordet fika från kaffi, som är ett annat ord för kaffe. Ur det bildades även ordet fik, som vi ofta säger istället för kafé. Idag är det ett vanligt ord i de flesta svenskars vardag, det är till och med ett ord som vi ogärna översätter till andra språk, eftersom den riktiga betydelsen i ordet då försvinner lite. 

Vill du läsa mer om den effektiva pausen och hur den kan vara vägen till mer välmående medarbetare? Ladda ner vår rapport

Svenskarnas fikavanor

Enligt SCB fikade vi svenskar år 2015 för mer pengar än aldrig förr, vilket är en ökning på nästan 300 procent sedan 2008. 2015 la svenskarna i genomsnitt 210 kronor per person och månad på fika, vilket säger en hel del om hur viktig fikapausen är för oss.

Enligt en annan undersökning är fikandet allra störst i norra och mellersta Norrland, där 51 procent uppgett att de fikar minst två gånger per dag, jämfört med Stockholms 17 procent. De flesta av våra fikapauser sker under arbetstid, vilket gör att det blir en naturlig del av vardagen på kontoret. På jobbet fikar vi i snitt 16 minuter per dag på kontoret, vilket totalt blir 7,5 arbetsdagar på ett år.

Det finns även forskare som säger att vi bör fika mer på jobbet. Självklart är det inte fikat i sig, utan det är den gemensamma pausen som medför positiva effekter. Fikapausen låter medarbetare få nödvändig återhämtning, som i sin tur gör dem piggare och mer effektiva. Men fikapauserna uppmanar även till spontant småprat och ökar gemenskapen mellan medarbetare. 

Kaffe - den vanligaste drycken efter vatten

I genomsnitt dricker svensken 3,2 koppar kaffe per dag - ja, vi älskar denna magiska dryck! Det är ungefär åtta kilo kaffe per person och år och den vanligaste sorten vi dricker på jobbet är bryggkaffe. Sverige är en av de största konsumenterna av kaffe sett till vår storlek, annars står USA, Tyskland och Italien för majoriteten av kaffekonsumtionen i världen. Kaffedrickandet är faktiskt så vanligt, att det är den vanligaste drycken efter vatten. Men om vi tittar på den vanligaste drycken vi köper så är det just kaffet som tar hem förstapriset.

Sammanfattning

Vår svenska fika är välkänd över stora delar av världen, men framför allt på våra svenska arbetsplatser. Att införa fikapauser under arbetstid är något som rekommenderas av forskare för att ge medarbetarna tid till viktig återhämtning, som i sin tur kan minska risken för utmattning i stressiga tider. Kaffe, som ofta är ett självklart inslag i vår fikapaus är faktiskt den mest köpta drycken i hela världen.

Vill du läsa mer om den effektiva pausen och hur den kan vara vägen till nöjdare medarbetare? Ladda ner vår rapport här

Läs vår rapport: Den effektiva pausen

Författare: