3 min läsning
5 myter om fryst färdigmat
Må bra på jobbet

5 myter om fryst färdigmat

Det kan vara stressigt att hinna med matlagningen mitt i allt livspusslande. Därför är det inte omöjligt att vi då och då sneglar på vilken mat som finns i Convinifrysen. Eftersom det finns en hel del myter kring fryst mat kan tröskeln vara hög att tillslut välja en fryst färdigrätt. Vi har tillsammans med dietisten och mat- och hälsoexperten Christina Karlsson, spanat in de mest förekommande påståendena för att se hur det faktiskt ligger till. Häng med!

1. Fryst mat är mer klimatsmart

Sant. Visst stämmer det att fryst mat förlänger hållbarheten. Det innebär att vi kan äta näringsrik mat som inte är säsongsbetonad, och samtidigt minska matsvinnet. Det gör att fryst färdigmat många gånger är ett klimatsmartare alternativ än färsk färdigmat, som har kortare hållbarhet.

2. Fryst mat är inte så nyttig

Falskt. Det är en vanlig missuppfattning att fryst mat innehåller färre näringsämnen. Det har inget att göra med förvaringsmetoden utan det handlar istället om själva sammansättningen. När man fryser mat avstannar nedbrytningen av näringsämnen vilket innebär att fryst mat till och med kan innehålla mer näringsämnen än färsk. Detta gäller särskilt frukt och grönsaker, som skördas när de är som bäst och fryses ner omedelbart.

3. Fryst mat innehåller fler tillsatser

Falskt. Att frysta produkter innehåller mycket tillsatser är det fortfarande många konsumenter som tänker. Enligt YouGovs årliga undersökning Food and Health, förknippar hela 48 procent av svenskarna fryst färdigmat med tillsatser. Inget kunde dock vara längre ifrån sanningen. Just det faktum att maten fryses direkt efter tillagningen gör att behovet av tillsatser är mycket lågt och till och med obefintligt i många fall.

4. Fryst mat är billigare

Sant. Kilopriset på fryst mat är oftast lägre än priset på färsk färdigmat. Du håller utöver det nere på dina kostnader genom att reducera ditt matsvinn. Att välja fryst mat gör plånboken glad – utan bekostnad på vare sig smak, kvalitet eller klimat.

5. Upptinad mat går inte att frysa om

Falskt. Det är en seglivad myt att det inte går att frysa om redan upptinad mat. Faktum är att det går alldeles utmärkt! Det är däremot viktigt att du har framförhållning, och tinar upp maten långsamt i kylskåpet. Bakterier trivs nämligen i rumstemperatur och därför ska fryst mat alltid tinas upp i kylskåp.

Källa: Christina Karlsson, dietist och mat- och hälsoexpert

***

För att vi människor ska kunna fungera behöver vi inte bara mat, vi behöver också stanna upp och pausa ibland. Det gör att vi skapar en bättre balans mellan aktivitet och återhämtning, en förutsättning för prestation. Vill du läsa mer om varför pauser under arbetsdagen är så viktiga? Ladda ner vår rapport!

Läs vår rapport: Den effektiva pausen

Författare: