3 tips för dig som ska jobba med en digital nomad
Vad står på den digitala nomadens önskelista när det kommer till goda förutsättningar för ett hållbart arbetsliv? Här får du som är HR-chef tre tips från den digitala nomaden* och giggaren* Emelie Fågelstedt, en av grundarna till organisationen Svenska Nomader.
1. Inkludera giggaren i teamet
Sluta tänk på inhouse-personal och externa konsulter och fokusera istället på hela teamet. Bjud med giggaren på sociala tillställningar för att skapa en ännu bättre sammanhållning och visa på uppskattning.
2. Utkristallisera ditt företags "varför"
Ha ett tydligt syfte som företag och låt det genomsyra allt ni gör. Det är viktigt med ett konkret ”varför”. Att känna meningsfullhet i det man gör är en viktig drivkraft för en giggare.
3. Erbjud mer flexibla arbetsformer
Även om det bara handlar om att få jobba hemifrån någon gång ibland så inger flexibla arbetsformer en känsla av tillit som får teamet att känna sig mer uppskattat. För många är det vad som behövs för att få livspusslet att gå ihop.
Digital nomad = En person som jobbar platsoberoende med hela världen som sitt kontor. Centralt för en digital nomad är just att personen tar hjälp av digitala verktyg för att få sin arbetsvardag att fungera.
Giggare = En giggare är en person som jobbar som frilansare, istället för att ha en traditionell tillsvidareanställning. En giggare kan till exempel ta sig an flera mindre uppdrag, även kallade ”gig”. För vissa kan det innebära att man jobbar helt och hållet platsoberoende, det vill säga som digital nomad.
Emelie Fågelstedt, medgrundare till organisationen Svenska Nomader
***
Arbetsgivare som vill fånga talanger på dagens arbetsmarknad behöver kunna erbjuda frihet och möjlighet för medarbetaren att ha en bra balans mellan jobb och privatliv. Pauser är viktiga för att orka med tuffa arbetsdagar, speciellt i stressiga situationer. Ladda ner vår guide och få en rad smarta tips!